Amy Harmon: Arctalan szerelem / Making Faces

Fülszöveg:
Ambrose ​​Young nagyon szép volt – olyan szép, mint a romantikus regények borítóin látható férfiak. Ezt Fern Taylor is tudta, hiszen tizenhárom éves kora óta falta ezeket a könyveket. És mivel Ambrose Young ennyire szép volt, Fernnek meg sem fordult a fejében, hogy valaha is övé lehet a férfi… egészen addig, amíg Ambrose Young már nem volt szép többé.
Az Arctalan szerelem egy kisváros története, ahonnan öt fiatalember indul el a háborúba, de közülük csak egy tér vissza. Az Arctalan szerelem a gyász története: a közös gyászé, az egyéni gyászé, a szépség, az élet és az önazonosság elvesztése fölötti gyászé. Az Arctalan szerelem egy lány szerelmének a története, amit egy megtört fiú iránt érez, és egy sebesült harcosé, akit ez az érzés egy hétköznapi lányhoz fűz. Az Arctalan szerelem a vigasztaló barátság története, a rendkívüli hősiességé, és egy olyan, modern A szépség és a szörnyeteg-mese, amely megmutatja, hogy mindannyiunkban megtalálható egy kicsi a szépségből, és egy kicsi a szörnyetegből is

Véleményem:
Nagyon tetszett a könyv! Ez egy nagyon szépen megírt történet barátságról, szerelemről, a háborúról.
Ez az első könyvem az írónőtől, de nem az utolsó. Nagyon szépen fogalmaz. 
" A küzdelem maga a győzelem."
"A valóság, ha jól éljük meg, mindig jobb, mint az ábrándozás."
Fern nagyon szimpatikus, szerethető karakter. Egy egyszerű lány, akinek hatalmas szíve van. Minden nap segít unokatestvérének, Bailey-nek aki izomsorvadás miatt kerekesszékbe kényszerül. Igaz barátság ami összeköti őket. 
"Nagyon nehéz igazán jó barátokat találni. Az igazán jó barátok törődnek egymással és vigyáznak a másikra, és néha még meg is halnak egymásért, úgy, ahogy Jézus meghalt mindnyájunkért."
Nagyon szerettem Bailey-t, a betegsége ellenére teljes életet élt, és mindig vidám volt. Szerintem ő volt a legjobb, legszerethetőbb karakter a könyvben.
"Nincs szomorúság öröm nélkül" 
Ambrose pedig a suliban a legjobb pasi. Nagyon helyes, okos veretlen birkózóbajnok, a csajok vele akarnak lenni, szerelmesek belé (ahogy Fern is) de ő nem tipikus csajozós pasi. És ez nagyon szimpatikus volt benne. :) Nagyon tetszettek a Fern és Ambrose által írt levelek és a Shakespeare idézetek!
Ambrose barátaival Irakba megy harcolni. De valami tragédia következik be, amely rányomja a bélyeget Ambrose további életére. Ambrose visszatér, de teljesen megváltozott, szinte élni sem akar, de megjelenik életében Fern, aki miatt újra kinyílik. Fern és Bailey nagyon jó hatással vannak rá.
"A szépség akadályokat gördít a szerelem útjába. (...) az ember néha egy arcba lesz szerelmes, és nem abba, ami mögötte van."
"az életet nem szabad teljes sebességgel élni, hanem meg kell tanulni vágyakozni,és értékelni azt, amit a sorstól kapunk."
Bepillantást nyerhetünk a háború borzalmaiba, egy szörnyű vele született betegséggel élő fiú mindennapjaiba, családon belüli erőszak szörnyűségeibe, és mindez összekapcsolódik a történet folyamán.
"(...) nem értünk mindent, és nem is fogunk érteni. Lehet, hogy nem fogunk válaszokat kapni a miértekre. Nem azért, mert nem léteznek válaszok, hanem mert nem értenénk meg őket."
"Nem gondolom, hogy minden kérdésünkre választ kaphatunk. Nem fogjuk megérteni, hogy miért történik minden. De azt gondolom, hogy ha  mindent a legjobb tudásunk szerint csinálunk, akkor az életünk végén visszatekintve azt látjuk majd, hogy azok a dolgok jelentették a legnagyobb áldást, azoktól a dolgoktól tudunk valóban többek lenni, amelyektől leginkább szerettünk volna megszabadulni, amelyek miatt átkoztuk Istent, és amelyek miatt hátat fordítottunk neki, vagy megingott benne a hitünk." 
"Sok mindent nem értek... de nem érteni jobb, mint nem hinni." 

Fern nagyon szeret olvasni, és még könyvet is ír.  Igazi könyvmoly. Abszolút igazság:
"Olvasás közben az lehetsz, aki csak akarsz. Egy időre elmenekülhetsz saját magad elől."

A kedvenc idézetem a könyvből:
A valódi szépséghez, ahhoz, amely nem kopik, és nem fakul, idő kell. A valódi szépséghez nyomás kell. A valódi szépséghez hihetetlen állhatatosság kell. A víz lassú csepegésének köszönhetjük a cseppköveket, a földkéreg lassú mozgása hozza létre a hatalmas hegyeket, a tengerek és óceánok fáradhatatlan hullámverése tördeli apró darabokra a sziklákat és simítja el a durva éleket. És az erőszakból, a tébolyból, a szelek üvöltéséből és a hullámok bömböléséből megszületik valami jobb, valami, ami addig nem létezett. És mi tűrünk. Hisszük, hogy van cél. Hisszük, hogy a világ több, mint amit látunk belőle. Hisszük, hogy tanulhatunk a veszteségeinkből, hiszünk a szeretet erejében, és hiszünk abban, hogy ott rejtőzik a szépség, amely csodálatosabb annál, mint amit a szemünk képes meglátni."

Ajánlom Mindenkinek! Nagyon szép könyv! Sokkal több mint egy romantikus történet. Természetesen 5*!!!!


My Review:
I loved this book! It's a beautifully written story about friends, love, war. It's my first book from the author, but not the last! She writes so beautifully.
“Victory is in the battle.” 
 “The real thing, when done right, is always better than a daydream.”
Fern's character is likable, lovable. She is a simple, modest girl, who is so good-hearted. Every day she helps her cousin, Bailey because he has muscular dystrophy, and he has to live in a wheelchair. There is true friendship between them.
I loved Bailey so much. Despite of his disease he was always happy, and lived a full life. I think he was the best, the most lovable character in the book.
“There isn't heartache if there hasn't been joy. I wouldn't feel loss if there hadn't been love.” 
Ambrose is the most hottest guy in the school. He is hot, smart, and he is an unbeaten wrestling champion. All of the girls in the school wan to be with him, they love him (like Fern do), but he isn't a 'playboy'. And I liked it so much! :) 
I loved the letters between Fern and Ambrose, and the quotes from Shakespeare. 
Ambrose and his friends go to Iraq. Something targic happens, which changes Ambrose life. He comes back, but he changed a lot. he didn't want to live. 
“Death is easy. Living is the hard part.” 
But Fern comes to his life, and he opens up for her again. Fern and Bailey have good influence on him.
“I've often thought that beauty can be a deterrent to love (...) sometimes we fall in love with a face and not what's behind it.”
"... life shouldn’t be lived at full speed, but in anticipation and appreciation.” 
We become to know the horror of the war, the everyday life of a boy who has congenital disease, the monstrosity of the domestic violence. All linked in  the story.
“I don't think we get answers to every question. We don't get all the whys. But I think when we look back to the end of our lives, if we do the best we can, and we will see that the things we begged God to take from us, the things we cursed him for, the things that made us turn our backs on him, are the things that were the biggest blessings, the biggest opportunities for growth.” 
 “There's a lot I don't understand... but not understanding is better than not believing” 
Fern loves reading, and writes books. She is a real bookworm. And the absolute thruth:
“Books allow you to be whoever you want to be, to escape yourself for a while.” 
My favorite quote from the book:
“True beauty, the kind that doesn't fade or wash off, takes time. It takes incredible endurance. It is the slow drip that creates the stalactite, the shaking of the Earth that creates mountains, the constant pounding of the waves that breaks up the rocks and smooths the rough edges. And from the violence, the furor, the raging of the winds, the roaring of the waters, something better emerges, something that would have otherwise never existed.
And so we endure. We have faith that there is purpose. We hope for things we can't see. We believe there are lessons in loss, power in love, and that we have within us the potential for a beauty so magnificent, our bodies can't contain it.” 
I recommend this book to everyone! It's a beautiful story!  It's so much more than a romantic story. 




0 Megjegyzések